Moda Tasarımcısı kimdir ?

Moda Genel

Moda tasarım, tasarımın giyim üzerine farklı bakış açılarını kağıda dökmesidir.Moda tasarımcısı halkın gözünde parlayan ve yükselen yıldızlardır. Çarşıda gördüğünüz kıyafetlerin her parçasının arkasındaki yaratıcı güçlerdir. Bazı moda tasarımcıları, Zara, Deichmann, Harvey Nichols, Polo, Topshop, Marks&Spencer, H&M, Target, United Colors of Bennetton,  C&A ve Wal-Mart (perakende satış mağazalar zinciri) gibi büyük perakendeciler için çalışmaktadırlar. Başarılı olan tasarımcılar, kendi markalarını yaratmaya, tasarımlarını ayrıcalıklı ve büyük ölçekli perakende müşterilerine satmaya yönelmektedirler.

Tasarımcı, yeni bir giysinin fikirden gerçeğe dökülmesine kadar olan süreci görselleştirir. Çoğu tasarımcı, spor giyim, gece kıyafetleri, gelinlik, çocuk giyim vb. gibi belli iş kollarında uzmanlaşırlar .Bazı tasarımcılar bir numune kıyafeti dikmek için gereken modeli kendileri çıkarırlar diğerleri ise, bir model yapımcısından hizmet almaktadır. Tasarımcılar, kendi eskizlerini elle yaratırlar veya giderek daha popüler hale gelen bilgisayar destekli tasarım (CAD) programını kullanırlar. CAD programlarını kullanarak tasarımcı, üç boyutlu veya sanal bir model yaratabilir.

Tasarımcılar, sürekli moda trendlerini araştırırlar ve gelecekte neyin çok tutacağı kadar şu anda neyin moda olduğunun farkındadırlar. Gelecek trendleri, renkleri, kumaşları ve stillerini öngörmek için raporlar edinirler veya endüstrinin profesyonellerine güvenirler. Tasarımcı özgün bir tasarım için eskizler oluşturur ve giysi üretmek üzere kullanırlar. Fit bir model, modellerin ayarlamalarını yapacak olan tasarımcı ile çalışmak üzere sıklıkla kiralanır. Modeller üzerindeki son değişiklikler yapıldıktan sonra, orijinaller dikilir.

Bir şirket için koleksiyon hazırlayan tasarımcıların belli aralıklarla uluslararası seyahatler etmesi gerekmektedir. Fabrikalarla çalışan tasarımcılar üretim süreci boyunca işin içindedirler. Ham maddelerin ve üretim bitkilerinin çoğu şehir merkezlerinin dışına konumlanmıştır ve seyahat, üretimi görmek, malzemeleri seçmek ve denetlemek için gerekmektedir.

Moda işinde pek çok profesyonel için portfolyo oluşturmak, anahtar bir görevdir. Tasarlanan numunelerinin de üretilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda tasarımcının renk, kumaş ve stil için sanatsal yaklaşımı ve iyi bir renk gözü olmalıdır. İyi çizim yapabilmenin büyük önemi vardır, çünkü tasarımların konseptten gerçek ürüne dönüştürülmesinin özünde bu vardır. Dikiş dikmek veya model hazırlamak gibi temel beceriler yanında CAD programları, Photoshop, Illustrator,Corel Draw vb.  gibi teknik becerilerde önemlidir.

Meslek yüksek okulu ,özel – devlet meslek edinme kursları ve üniversite moda tasarımı eğitimi için oldukça tavsiye edilmektedir. Yetenek ve adanmışlığın temelinde bu kariyere çıraklıktan veya stajyerlikten çalışmaya başlayarak yükselen başarılı tasarımcılar bulunmaktadır.

*Yararlanılan Kaynaklar : Debbie HARTSOG, Creative Career in Fashion,14,15.

Yorum bırakın